Gıda Güvenliği İçin Mıknatıs Ölçümü

Gıda Güvenliği için Mıknatıs Ölçümü; İşlenmiş gıda ürünlerinde metal parçacıkların varlığı, patojenik veya bakteri oluşumu açısından istenmeyen bir durumdur. Bununla birlikte, yabancı maddelerin varlığı, gıdada adulterasyonun en sık tespit edilen vakalarından biridir.

Metal Kirlilik Kontrolünde En İyi Uygulamalar

Herhangi bir türde metal içermeyen işlenmiş gıdanın sağlanması, gayretli ve tutarlı bir izleme gerektiren zorlu bir süreçtir. İçeriğin yanı sıra gelen hammaddelerin sürekli test edilmesi, yabancı madde yönetim sistemindeki ilk adımdır. Olayların kabul edilebilir bir seviyeye düşürülmesi hayranlık uyandırıcıdır; Ancak, amaç açıkça tanımlanmış bir gıda güvenliği ve iç denetim programı ile oluşma riskini tamamen ortadan kaldırmak olmalıdır .

Herhangi bir iç gıda güvenliği yönetimi programı, belirli bir sürecin her adımını bilenler tarafından en iyi şekilde uygulanabilir. Mıknatıslar ve metal algılama donanımı için Kritik Kontrol Noktaları önce tanımlanmalı ve ardından üçüncü taraflarca yıllık bazda olmamak kaydıyla doğru şekilde muhafaza edilmeli ve doğrulanmalıdır. Üçüncü taraf denetimi, Tubitak kalibreli Gauss Metre’nin kullanımını ve doğruluğun doğrulanmasını içermelidir. İç mıknatıs çekme testleri veya taşınabilir Gauss metre ölçümleri sık sık, tercihen üç ayda bir veya daha sık yapılmalıdır. Basitçe söylemek gerekirse, mıknatıs performansı ne kadar sık ​​değerlendirilirse, bir problem o kadar çabuk tespit edilebilir ve düzeltilebilir.

 

Gıda Güvenliği için Mıknatıs olcumu

Çok sayıda faktör mıknatıs performansını etkileyebilir:

  • Ekipman tasarımı – Mıknatısların sayısı ve ne kadar yakın yerleştirildiği, manyetik alanın gücünü belirler. Daha yakın boşluk daha güçlü bir manyetik alana eşittir; bu nedenle daha yüksek verimlilik sağlar
  • Sıcaklık – Mıknatıslar yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında güç kaybedebilir. Mıknatıs malzemesi seçerken işlem sıcaklıkları dikkate alınmalıdır
  • Ürün özellikleri – Kuru, sıvı veya nemli ürünlerin işlenmesi, mıknatısların konfigürasyonunu ve yerleşimini belirleyecektir
  • Ürün akış özellikleri – Akış özellikleri , tıkanmış manyetik ayırıcıların en yaygın nedeni olan özellikle nemden kaynaklanan çeşitli faktörlerden büyük ölçüde etkilenebilir.

GKGM’nün Sağlık Tehlikesi Değerlendirme Kurulu, bir inç ila bir inç büyüklüğündeki üç onda birini ölçen metal parçalar keşfedildiğinde düzenleyici eylem önerir. Gıda ve ilaç kanunu, yabancı bir nesneyi içeren gıdaları zina ettiği şekilde tanımlar ve zina edilen gıda ürünlerinin devletlerarası ticaretini yasaklar. Tıbbi olarak konuşursak, inç boyutunun üçte birinden küçük metal parçaları, bebeklerde, yaşlılarda veya henüz ameliyat olmuş olanlarda ciddi yaralanma veya travmaya neden olabilir. Özellikle bu gruplar ‘özel’ risk altında kabul edilir. Özel risk gruplarında olmayanlar için, ölçülebilir herhangi bir büyüklükte metal parçalarının yutulması, ağız veya boğazda laserasyon, diş travması ve yemek borusu, bağırsaklar veya midenin perforasyonuna neden olabilir.

Yiyecek işleme ekipmanlarının çoğu, tamamen metal olmasa da, birçok metal parçaya sahiptir. Metal parçalar ve hatta mıknatısların kendisi aşınmış, hasar görmüş veya kırıldıkça metal kapama fırsatı önemli ölçüde artar.

Metal Kapsayıcılık, sürece dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli kaynaklardan girebilir:

  • Tel örgü taşıma bantları
  • Testere bıçakları
  • Tel fırça veya mikser bıçakları
  • Enjeksiyon iğneleri
  • Yıkayıcılar, somunlar ve cıvatalar
  • Mekanik toplayıcılar

İncelenmesi düzenli bir programla mıknatıslar ve bulgular toplama cihazını, sıklıkla, işleme giren metalin ilk göstergesini sağlayacaktır. Metal bulgularını analiz etmek, metal parçalarının kaynağının hızlı bir şekilde tanımlanmasını sağlayabilir. Metal bulgularının kaynağı kesin olarak belirlemediği durumlarda, kapsamlı bir ekipman incelemesi istenebilir. Profilaktik bir önlem olarak, ekipmanı herhangi bir olası metal katma noktasında düzenli olarak incelemek ihtiyatlıdır. Bu noktaların ÇKP olarak belirlenmesi ve daha sonra dikkat edilmesi, aşınan parçaların parçalanmadan önce metal parçaların işleme koyulduğu noktaya kadar değiştirilmesine olanak sağlayacaktır.

Metal içermenin önlenmesi için mıknatısların “her şey ve her şey” olmadığını unutmayın. Mıknatısları metal detektörleriyle birleştirmek daha etkili bir programdır, önerilen yerleştirme mıknatısları metal detektöre doğru ilerletmektedir. Bazı işlemciler, ürüne bağlı olarak, X-ışını ekipmanının tüketiciye ulaşan metalle kirlenmiş gıda için son bir durma boşluğu ölçüsü olarak kullanılmasını da kullanacaktır . Herhangi bir kapsamlı Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi , metal katılımı da dahil olmak üzere gıda kaçakçılığının tüm olası yönlerini önlemek, kontrol etmek, düzeltmek ve kaydetmek için iyi tanımlanmış prosedürleri içerecektir.

Manyetik Alan Ölçüm Konumları

İnsan sağlığı ve gıdanın önemi için manyetik alanın uygunluğunun saptanması;

Proseslerinizde kullanılan mıknatıslar birkaç ana başlık altında gözlemlenmektedir..

  • Manyetik Çubuk, Manyetik Çanak, Manyetik Izgara, Mermi Tipi Manyetik Filtre, Manyetik Akış Şutu (Plaka), Pnömatik Manyetik Sistemler, Bant ÜStü Manyetik Askı vb. sistemlerin manyetik alan saptanmaları,
  • Mıknatıs üzerindeki deformasyon, kırık. çatlak. vb. kontrolü sağlanır.
  • Manyetik alan dalgalarının sıklığı kontrol edilmektedir.
  • Mıknatıs üzerindeki ;
  •    max. yüzey alanı
  •    max. tutulan metal gramajı 
  •    max. manyetik şiddet optimizasyonu kontrol edilir.
  • Bakteri oluşumu tarafımızca saptanamaz gıda uzmanları tarafından saptanabilir fakat gıda ürünün mıknatıs üzerinde birikim yapması ve uzun süre mıknatıs üzerinde kalmasını engelleyecek şekilde tasarlanır ve kontrolü yapılır.

Gıda Tedarikinde Uygun Mıknatıs Bakımı

Eng Mineral danışmanların, mıknatıslarınızı iyi çalışır durumda tutma konusunda bazı önerileri vardır:

1. Her mıknatısın kurulumdan önce en az 10.000 gauss gücünde olduğundan emin olun. Gauss seviyesini ölçmek, yeterli manyetik gücü sağlamak için çok önemlidir.

2. Mıknatıslarınızın gücünü düzenli olarak kontrol edin ve 10.000 gauss’un altına düşmediklerinden emin olun. Bu, tutarlı kullanıma rağmen bütünlüğünü kaybetmemenizi sağlar. Unutmayın: Belirli koşullar altında, bir mıknatısın gücü hızlı bir şekilde düşebilir.

3. Mıknatıslarınızı tanımlanmış bir programda temizleyin. Bu, mıknatıslarınızın aşırı yüklenmemesini ve optimum güçte kalmasını sağlar. Bir mıknatıs üzerinde çok fazla döküntü, geçen parçacıkları yakalama kabiliyetine müdahale edebilir.

4. Yıllık olarak üçüncü bir tarafın gücünü kontrol etmesini sağlayın. Kağıt üzerinde iyi görünmenizi sağlamanın yanı sıra, bu size tüm mıknatıslar hakkında ikinci bir fikir verecektir ve iç işlemlerinizi hızlandırır.

5. Mıknatıslarınızı aşağı akıştaki metal dedektörleriyle destekleyin. Eğer mıknatıslarınız bir şey bulamazsa sizi uyaracaktır. Olurlarsa, mıknatısa daha sık servis yapmanız iyi bir göstergedir.

6. Her şeyi belgeleyin. Gıda kanunu, üreticilerin tüm metal algılama çabaları için bir kayıt tutma sistemine sahip olmasını istiyor. Bunun karmaşık bir bilgisayar sistemi olması gerekmez, ancak geçmişte mıknatısların ne zaman servis edildiğini, onlara kimin hizmet ettiğini ve gelecekte ne zaman hizmet edileceğini görmenize izin vermelidir.